Kolesterol er et meget omdiskuteret emne. Er der noget om, at, at nogle typer er “gode” og andre “onde”? Vi hjælper med at sortere i nogle koncepter og byder også på en række myter, der udenfor enhver tvivl kan tilbagevises.
Hvad er kolesterol?
Kolesterol er et fedtstof, der transporteres rundt i kroppen ved hjælp af protein, dermed navnet lipoproteiner (fedt + protein). Der er to typer kolesterol – HDL og LDL. HDL betragtes som “godt” fordi det transporterer kolesterol fra cellerne tilbage til leveren til nedbrydning eller til de endokrine kirtler for at blive omdannet til hormoner. LDL kaldes ofte “ondt”, fordi det transporterer kolesterol fra leveren til cellerne.
Kolesterolhypotesen
Kolesterolhypotesen er baseret på antagelsen om, at højt kolesterol i almindelighed og højt LDL i særdeleshed øger risikoen for inflammation og plakdannelse i blodkarrene – og dermed risikoen for kardiovaskulære hændelser. Flere og flere undersøgelser peger imidlertid på behovet for en mere nuanceret opfattelse af kolesterolets rolle i god hjertesundhed. Meget lave niveauer af total kolesterol og LDL kan blandt andet ifølge en undersøgelse offentliggjort i British Journal of Medicine være direkte skadelige; betydeligt farligere end let til moderat forhøjet kolesterolniveau.
Knuste kolesterol myter
Myte 1: Kolesterol er dårligt for os
Kolesterol er afgørende for næsten alle funktioner i kroppen, fra nerver og hjernefunktion til fordøjelse og cellernes sundhed. Kolesterol findes i membranerne i cellerne og hjælper med at opretholde struktur og stabilitet samt reparere celler og væv.
Myte 2: Det er skadeligt at spise for meget æg
Æg er faktisk små energibomber fyldt med gode sager, herunder protein, nyttige fedtstoffer og essentielle næringsstoffer. Æg var længe dæmoniseret, men de er nu mere populære end nogensinde. Æg er en god kilde til coenzym Q10 og L-carnitin. De indeholder også selen, B-vitaminer (B2, B6 og B12), zink, jern og kobber.
Myte 3: Alle fedtstoffer er dårlige
Vi har brug for fedt til næsten alle kroppens funktioner, og fedt er afgørende for et godt helbred. Mange vitaminer er fedtopløselige, hvilket betyder at de transporteres i fedt eller har brug for fedt for at komme kroppen til gavn. En fedtfattig kost kan føre til ernæringsmæssige mangler.
Myte 4: Fedtfattig kost er en nødvendighed
Kun omkring 20% af det kolesterol, vi har i os, kommer fra kosten, resten produceres af leveren. Årsagen til den sædvanlige anbefaling af en fedtfattig kost skyldes Dr. Ancel Keys, der ønskede at bevise, at en fedtholdig kost øgede risikoen for hjertesygdomme. Denne undersøgelse har imidlertid vist sig at være forkert, og der er ikke dokumenteret nogen sammenhæng (kilder: BMJ 2013 og BMJ 2016)
Myte 5: Højt kolesterol er lig med et kortere liv
Faktisk tyder meget på, at det er lige omvendt. I en undersøgelse offentliggjort i BMJ Open, blev det konstateret, at 92% af ældre mennesker med højt kolesterol levede længere.
Oxideret LDL og oxidativ stress
Nu hvor vi har streget nogle af de mange kolesterolrelaterede myter, der eksisterer, vil vi, ligesom stadig flere i forskningsverdenen, lægge større vægt på såkaldt oxideret LDL-kolesterol. Meget tyder på, at det i virkeligheden er oxideret LDL-kolesterol, ikke LDL-cholesterol, der udgør en risikofaktor for hjerte- og karrelaterede lidelser. I denne sammenhæng nævnes udtrykket oxidativt stress i stigende grad. Læs mere om oxidativ stress.
Tomatekstraktet i SanoKardio indeholder naturligt E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant, som beskytter celler mod oxidativ stress. SanoKardio indeholder også thiamin, der bidrager til normal hjertefunktion. Gør som mange andre, prøv SanoKardio.