Hjertet er fantastisk! Vi tænker sjældent på det, men det burde vi virkelig – længe før der sker noget.
Hjertet er et imponerende organ, der pumper liv i hver celle og hvert organ i din krop. Hele livet.
På bare en dag vil dit hjerte slå cirka 90.000 gange. Det bliver til lidt over 30 millioner slag hvert år. Over en levetid op til 2.500.000.000 gange. I alt 2,5 milliarder slag!
Det er ikke kun hjertet, der holder for ved stress igennem et langt liv, alle blodkar, der fører til og fra hjertet er også vigtige.
Blodkarrene rækker hele vejen rundt om jorden
I alt har det kardio-vaskulære karsystem en længde på over 40.000 km. Det svarer til næsten en hel gang rundt om jorden. Vi har cirka 5 liter blod, der cirkulerer gennem hjertet tre gange per minut under normal anstrengelse. Dette svarer til 900 liter i timen. Det sker for at vigtige organer som hjerne, lunger, mave-tarm-system kan fungere – men også for at forsyne cellerne med ilt og energi helt ud til finger- og tåspidserne
Hjertet er fantastisk – en genial konstruktion
Hjertet og kredsløbet er et fantastisk design med en utrolig kapacitet og holdbarhed. Men som med alle komplekse systemer er det følsomt over for påvirkninger. Små forstyrrelser kan også have store konsekvenser. På trods af store fremskridt inden for hjertemedicin er hjerte-kar-sygdomme stadig den næstmest almindelige dødsårsag.
Vigtige valg i hverdagen
Risikoen for at lide af hjerte-kar-sygdomme afhænger til en vis grad af arvelighed – men i vid udstrækning også af, hvordan vi tager os af vores krop og vores hjerte. Med andre ord er der meget, du kan gøre selv for at forhindre hjerte- og karlidelser. Små ændringer i hverdagen kan gøre en stor forskel, både på kort og lang sigt.
Det er aldrig for sent
Det bedste af det hele – det er aldrig for sent at skifte til en livsstil, der får dit hjerte og dine kar til at fungere godt ind i alderdommen.
Derfor vil vi gerne opfordre dig til at give dit hjerte lidt ekstra kærlighed. Det er både dit hjerte og du værd!
10 hjertevenlige tip:
1. SØVN
En god og sammenhængende søvn er en vigtig nøgle til trivsel og godt helbred. Ny forskning viser, at selv korte perioder med dårlig søvn kan øge risikoen for hjerteproblemer. For eksempel er sammenhængen mellem dårlig søvn og højt blodtryk klar. Det viser en undersøgelse, der fulgte 500 personers søvnmønster over fem år. Når søvnen forstyrres, påvirkes hjernen og kroppen også negativt. Det er om natten bedringen skal finde sted og forstyrres processen, mærkes effekten hurtigt. Vi bliver trætte, ukoncentrerede, og stressniveauet i kroppen stiger.
Her finder du gode råd til, hvordan man sover bedre – og dermed også får det bedre.
2. NEGATIV STRESS
Når vi stresser meget i lang tid, går kroppens signalsystem op i konstant “nødstilstand”. Som et resultat forværres immunsystemet, og kroppen bliver mere følsom over for betændelse, herunder i væggene i blodkarene. Noget, der igen øger risikoen for at lide af hjerte-kar-sygdomme.
Et overaktivt stresssystem kan også bidrage til øget oxidativt stress, som blandt andet kan føre til celleskader og betændelse i blodkar. Her kan kosttilskud med antioxidanter hjælpe kroppen bedre med at modstå det skadelige oxidative stress.
Derfor er det vigtigt at minimere og håndtere negativ stress på mange forskellige niveauer, for eksempel gennem afslapning, motion og sociale aktiviteter såsom dans og socialt samvær. Læs mere om stress her.
3. SUNDE MÅLTIDER
Gennem maden får vi alt, hvad kroppen – og hjertet – har brug for for at fungere. Men nogle stoffer er særlig vigtige for at få energi, have det godt og forblive sunde. En grundlæggende regel er at spise varieret med masser af frugt, bær og grøntsager på tallerkenen.
Fedt er vigtigt, og forskellige typer fedt er afgørende for, at vigtige processer i kroppen fungerer. Det gælder også kropsfedt som kolesterol, der spiller en afgørende rolle for at vi har det godt, og for at kroppens forskellige organer fungerer. Imidlertid kan kraftigt forhøjede kolesterolniveauer og høje niveauer af oxideret LDL, store blodfedtmolekyler, der oxideres, udgøre risikofaktorer for hjerte-kar-sygdom. Ved at spise grøntsager med en masse antioxidanter kan du bremse dannelsen af skadelige frie radikaler i kroppen og dermed også reducere risikoen for høje niveauer af oxideret LDL i blodet.
Der er vigtige næringsstoffer og antioxidanter i frugt og bær.
4. FRUGT & BÆR
Frugt og bær indeholder vitaminer, antioxidanter, mineraler, kalium og folat – alle essentielle stoffer, der skal indtages regelmæssigt. Dertil også vigtige fibre, der hjælper på en god tarmfunktion. En god grundregel er at spise frugter med skræl. Skallen er ofte ekstra rig på antioxidanter og fibre. Det er også grunden til, at bær, der ofte indeholder høje niveauer af fordelagtige farvestoffer i skaller, betragtes som mere nyttige end store frugter eller frugter, hvor skrælen fjernes.
Flere undersøgelser viser, at et dagligt indtag af frugt, bær og grøntsager kan reducere risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald. Der er også undersøgelser, der viser, at de, der spiser en masse frugt, kan sænke deres blodtryk, reducere oxidativt stress og forbedre blodsukkerkontrollen. Lær mere om, hvordan du kan påvirke dit blodtryk ved at spise her og her.
5. VANDET
Det du drikker kan gøre en stor forskel for at få dit hjerte til at fungere optimalt. For mange søde drikkevarer fører let til overvægt og øgede risici for hjertet. Kaffe, te og usødede juice med en masse antioxidanter kan være gode valg for hjertet. Vand er på mange måder den perfekte måltidsdrink. Koldt vand slukker tørsten, fylder depoterne med væske og medfører ingen unødvendig blodsukkerforstærkende effekt. Læs mere her.
6. ALKOHOL
De fleste mennesker forbinder alkohol med fester og særlige lejligheder. Og selvfølgelig skal vi kunne unde os et glas vin eller en øl nu og da. Alkohol, og især rødvin, kan endda mindske risikoen for visse hjerte-kar-sygdomme. At drikke for meget og for hurtigt kan være meget stressende for hjertet. Et godt tip er derfor at drikke moderat og spise på samme tid, hvilket gør det lettere at håndtere alkoholen.
Vidste du forresten, at ved at afholde sig fra alkohol i blot 1-2 uger kan det hjælpe med at sænke dit blodtryk? Læs mere om dette.
7. TOBAK
Rygning er en af de mest almindelige årsager til hjerte-kar-problemer. Ikke desto mindre ryger 17 procent af alle danskere – ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder.
Kardiovaskulære sygdomme, KOL, lungekræft og astma er nogle af de mange kendte sundhedsrisici forbundet med rygning. Som ryger løber du 5 gange så stor risiko for et hjerteanfald, før du bliver 50. For 50+ er risikoen for at få et hjerteanfald 3 gange så høj som en ikke-ryger. Det positive er imidlertid, at kroppen har en forbløffende evne til at komme sig, selvom du har ryget meget og i lang tid. Vidste du for eksempel, at blodtrykket og hjerterytmen falder allerede 20 minutter efter den sidste cigaret? Eller at risikoen for hjerteanfald falder allerede efter en dags hvile. Læs mere her.
8. MOTION
En aktiv livsstil betyder meget for energien og stemningen og for hjertet. Dette fremgår af et stort antal undersøgelser. En amerikansk undersøgelse af 27.000 kvinder viste, at risikoen for hjerte-kar-sygdom var op til 41 procent mindre hos kvinder, der træner regelmæssigt. Men selv kvinder, der var fysisk aktive i kun to timer om ugen, oplevede en 27 procent risikoreduktion. På samme tid kunne man se, at jo flere livsstilsændringer kvinder foretog, jo mindre risiko havde de for hjerte-kar-hændelser. De, der skiftede kostvaner, bevægede sig mere, drak mindre alkohol og stoppede med at ryge helt, havde 91 procent mindre risiko for at få hjerte- og vaskulære problemer.
Med andre ord kan hvert lille skridt i den rigtige retning gøre en forskel. Hvad kan du gøre for at hjælpe dit hjerte – og i sidste ende dig selv – til at have det godt, selv i morgen og senere i livet? Her kan du læse mere om, hvordan man kommer i gang med en mere aktiv livsstil.
9. KÆRLIGHED & OMTANKE
Dit hjerte er fantastisk og arbejder hårdt for at du kan leve et langt og sundt liv. Derfor er der al mulig grund til at give dit hjerte lidt ekstra kærlighed og omsorg. Du gør dette bedst gennem en varieret diæt, regelmæssig motion, god søvn, reduceret negativ stress, moderat indtag af alkohol og at kvitte tobakken. Glem dog ikke, at kærlighed også er godt for meget, selv for hjertet. En undersøgelse offentliggjort så sent som i 2016 fandt, at mennesker uden kærlig støtte fra nære er i større risiko for at lide af hjerte-kar-relaterede lidelser.
Med andre ord er det muligt at leve et rigt og aktivt liv uden at give afkald på de gode ting i livet! Læs mere her.
10. SanoKardio
SanoKardio er et kosttilskud, der er skræddersyet til en normal hjertefunktion og et sundt hjerte*. SanoKardio indeholder et patenteret ekstrakt fra næringsrige tomater. Ekstraktet kombineres med thiamin, som bidrager til et sundt hjerte. SanoKardio indeholder også E-vitamin, en antioxidant, der hjælper med at beskytte celler mod oxidativ stress. Lad SanoKardio sammen med de andre tip herover være en del af din værktøjskasse til god hjertesundhed. Læs mere om SanoKardio her.
*Indeholder thiamin, der bidrager til en normal hjertefunktion.