Spis mere frugt og bær – og hold dig sund. Det er en gammel sandhed. Men hvad er den reelle sammenhæng mellem et højt indtag af frugt og et sundt hjerte?
Mange rapporter og undersøgelser har advaret om, at et højt sukkerindtag er skadeligt for helbredet generelt og hjerte-kar-sundhed i særdeleshed. For meget sukker fører let til overvægt, som er en af de vigtigste risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme. Samtidig påvirker et højt sukkerindtag også andre risikofaktorer for hjerte- og karlidelser.
Sukkeret absorberes hurtigt
Men hvad med sukkeret i frugter og bær? Det er sandt, at frugt og bær indeholder fruktose, en type sukker, der hurtigt optages i blodet, og som i store mængder kan være en byrde for helbredet med en øget risiko for type 2-diabetes og andre livsstilsrelaterede sygdomme.
Hvis du spiser meget sukker på kort tid, bliver ikke mindst leveren stresset. Over tid kan et højt sukkerindtag føre til fedtlever og forhøjede niveauer af blodfedt.
Frugt – til nytte og glæde
Frugt indeholder nyttige fibre samt en række vigtige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og antioxidanter. Kroppen er normalt i stand til at håndtere fruktosen fra et normalt forbrug af frugter og bær. Du skal spise ekstreme mængder frugt og bær for at komme op på usunde niveauer.
Store mængder fruktose i juice
Fruktoseindholdet i drikkevarer såsom læskedrikke, saft og juice er normalt meget højere end i den egentlige frugt, og hvis du drikker meget, kan det skabe en ubalance i det metaboliske system. Et æble i normal størrelse indeholder ca. 23 gram sukker, heraf 13 gram fruktose. Plus masser af næringsstoffer og fibre. En flaske sodavand indeholder ofte mere end 50 gram sukker, heraf 30 gram fruktose og næppe andre nyttige næringsstoffer. Læs mere om, hvordan man drikker godt og sundt her.
Hvad er bedst?
Det er værd at bemærke, at mængden af fruktose kan variere meget mellem forskellige frugter og bær. Dette gælder også for mængden af nyttige fibre og næringsstoffer. Jo flere fibre og næringsstoffer som vitaminer, mineraler og antioxidanter, jo bedre.
Med andre ord: det sukker, du får gennem frugter og bær, absorberer kroppen på en sund måde, mens store mængder sukker på kort tid via for eksempel søde drinks er skadelige for de fleste af kroppens organer..
De sunde næringsstoffer
Frugt og bær indeholder vitaminer, antioxidanter, mineraler, kalium og folat – alle essentielle stoffer, der skal indtages regelmæssigt. Samt de vigtige fibre, der sikrer en god mave og en hurtig optagelse.
Det er en god grundregel at spise frugter med skræl. Skrællen er ofte særlig rig på antioxidanter og fibre. Det er også grunden til, at bær, der ofte indeholder høje niveauer af gavnlige farvestoffer i skrællen, anses som mere gavnlige end store frugter eller frugter, hvor skrællen fjernes.
Reducerer hjerterisiko
En fransk undersøgelse viser, at et dagligt indtag af frugt kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 7 procent. Et højt indtag af frugt, bær og grøntsager reducerer også risikoen for type 2-diabetes, som i sig selv er en risikofaktor for hjerte- karlidelser. Andre undersøgelser viser, at et dagligt indtag af frugt, bær og grøntsager kan reducere risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald. Konklusionen i en af undersøgelserne er, at du skal spise frugt og grøntsager mindst fem gange om dagen. Dette kan i høj grad reducere risikoen for at få hjertesygdomme.
Sænker blodtrykket
Der findes også undersøgelser, der viser, at de, der spiser en masse frugt, kan sænke deres blodtryk, reducere oxidativt stress og forbedre blodsukkerkontrollen. Læs mere om, hvordan du kan påvirke dit blodtryk gennem det, du spiser her.
Med andre ord: frugt er ikke kun godt, det er også ren velvære!
God effekt – særligt for kvinder
Nyttige bær og frugter er for eksempel æbler, blåbær og jordbær. Ved at spise frugter og bær mindst tre gange om ugen kan risikoen for hjerteanfald reduceres med op til 32 procent. American Heart Association bemærkede i et studie, at kvinder, der spiser en masse appelsiner og grapefrugter, har 19 procent mindre sandsynlighed for at få et slagtilfælde end kvinder, der ikke spiser citrusfrugter.
Tomaten – en ernæringsbomne
Vidste du forresten, at tomaten også tæller som en frugt? Og en nyttig en af slagsen! Tomater indeholder blandt andet de vigtige vitaminer A, C, B1, B3 og B9, E og K samt de essentielle næringsstoffer kalium og magnesium. Tomater er også grundlaget for kosttilskuddet SanoKardio.
SanoKardio er et kosttilskud for et sundt hjerte, der indeholder thiamin og E-vitamin. Thiamin bidrager til normal hjertefunktion og energikonvertering. E-vitamin hjælper med at beskytte celler mod oxidativ stress. Læs mere om SanoKardio her.
Jo mere, desto bedre?
Forskere ved Harvard University i USA har udarbejdet 95 undersøgelser om forholdet mellem indtagelse af frugt og bær og hjerte-kar-sygdom. Resultaterne viser, at de, der i gennemsnit spiste frugt fem gange om dagen, havde en reduceret risiko for slagtilfælde og hjerteanfald. Imidlertid viste det sig, at de, der spiste 10 frugter om dagen, havde en 28 procent lavere risiko for hjerte-kar-sygdom og hele 31 procent mindre risiko for for tidlig død.
Her er nogle af hjertets favoritter
Den amerikanske Cleveland Clinic og Mayo Clinic har samlet anbefalinger til, hvilke frugter og bær, der bedst kan hjælpe med at forebygge hjerte-kar-sygdomme. Begge klinikker anbefaler frisk frugt mindst tre gange om dagen. De bedste frugter er:
Æbler – indeholder nyttige flavonoider, C-vitamin og kalium (et mineral, der er vigtigt for en normal hjertefunktion).
Abrikoser – indeholder vitamin A, C, E og K og vigtige mineraler.
Bananer – indeholder vitamin B6, kalium og magnesium.
Hindbær, blåbær, brombær – rige på C-vitamin, folater, anthocyaniner (stærke antioxidanter, der modvirker skadelig oxidation), mangan og kalium.
Melon (som brændenælde melon) – vitamin A, B6 og C, folater og kalium.
Kiwi – indeholder C- og E-vitaminer og magnesium. E-vitamin bidrager til reduceret oxidation af LDL-kolesterol.
Ferskener – rig på vitaminer C, E og K samt kalium.
Papaya – med vitamin A, C og E, calcium, magnesium, kalium.
Tomat – er faktisk også en frugt fuld af vigtige næringsstoffer såsom vitamin A, C, E, B1 (thiamin), B3 (niacin), B6 og B9 (folat). Derudover indeholder tomater også mineraler som kalium, magnesium og fosfor. Sidst men ikke mindst indeholder tomat carotenoider som lycopen, beta-caroten og lutein.