Højt blodtryk betegnes i dag som en almindelig sygdom. Livsstil er af stor betydning, både for udvikling af og behandling af højt blodtryk. Her får du at vide, hvad du skal spise – og hvilke fødevarer du skal undgå i tilfælde af højt blodtryk.
Én ud af fem danskere har for højt blodtryk. Halvdelen af alle over 65 er berørt. Stigende alder og arv spiller en vigtig rolle, men livsstilen påvirker også risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk.
Et puslespil med mange brikker
Regelmæssig træning, reduceret stress, ingen tobak og moderat alkoholforbrug er tilrådeligt for at opnå et normalt blodtryk. Fedme udgør en øget risiko for højt blodtryk, og derfor kan også en vægt inden for normalværdien spille ind – og her spiller kosten naturligvis en vigtig rolle for både blodtryk og den generelle sundhedstilstand.
Her er vores bedste kosttips til dem, der ønsker at holde blodtrykket på et normalt niveau:
Spis gerne:
- Grøntsager, frugter og bær
Mæsk dig i grøntsager, frugt og bær. Forestil dig en kost i alle regnbuens farver og prøv at spise derefter. Forskellige grøntsager, frugter og bær indeholder forskellige næringsstoffer. Variation er nøglen til en god kost. For eksempel indeholder tomater stoffer, der kan sænke blodtrykket, herunder lycopen, beta-caroten, phytoen og phytofluen. Rødbeder, grønkål og ruccolaer er også blodtryksvenlige fødevarer. - Fisk og skaldyr
Spis fisk og skaldyr mindst tre gange om ugen. Fed fisk er en god kilde til omega-3, som i den rigtige mængde over tid, 250 mg EPA og DHA dagligt, kan bidrage til hjertets normale funktion. - Nødder og frø
Tag en håndfuld som en snack eller top salaten med nødder eller frø – det både mætter og bidrager med sunde fedtstoffer i kosten. Også avocado, olivenolie og andre vegetabilske olier indeholder nyttige fedtstoffer. - Bælgfrugter, linser og bønner
Spis bælgfrugter, linser og bønner – alle er gode proteinkilder med masser af fibre. Disse indeholder også magnesium og kalium, som kan hjælpe med at opretholde normalt blodtryk. Andre fiberrige fødevarer er fuldkornsprodukter, rodfrugter, grøntsager, frugt og nødder.
Var forsigtig med:
- Salt
Ud over at salte maden mindre, skal du også undgå halvfabrikata og kogte fødevarer, hvor saltindholdet er særlig højt. For meget salt kan påvirke nyrerne, hvilket igen påvirker blodtrykket. - Lakrids
Lakrids indeholder et stof, der kan påvirke saltbalancen i kroppen og hæve blodtrykket. Hvis du lider af forhøjet blodtryk, skal du undgå store mængder lakrids. - Sukker
Højt sukkerforbrug øger ikke kun risikoen for at blive overvægtig, hvilket igen fører til en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Ifølge en amerikansk undersøgelse fra 2014 udgør sukker en større fare end salt for risikoen for at lide under forhøjet blodtryk og andre hjerte-kar-sygdomme. - Mættet fedt og transfedt
Kød, mange færdigretter, bagværk, ost og mejeriprodukter indeholder ofte en høj andel mættet fedt, hvilket sammen med transfedt øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Brugen af transfedt er faldet i fødevareindustrien, men forekommer naturligt i mejeriprodukter såvel som fåre- og oksekød.
Baseret på klinisk forskning
Hvis du har svært ved at få nok næringsstoffer, kan det være en god ide at supplere med kosttilskud, der udfylder “ernæringshullerne”. SanoKardio indeholder ekstraktet Lycored Nutrient Complex, der er ekstraheret fra næringsrige tomater og er et resultat af klinisk forskning.
Et prisvindende ekstrakt
SanoKardio indeholder også thiamin, som bidrager til normal hjertefunktion og energikonvertering. Tomatekstrakten modtog international anerkendelse i 2016, da den takket være overbevisende og relevant forskning blev udnævnt til årets produkt i kategorien af hjertesundhed ved Nutra Ingredients Awards.